Øjenlågsoperation

Tunge øjenlåg kan skyldes flere ting. Det kan være medfødt og skyldes, at man har ret lavtsiddende øjenbryn. Oftest er det dog noget, der udvikler sig med årene. Også her kan det skyldes at øjenbrynene efterhånden som huden bliver mere slap kommer til at sidde lidt lavt, men det skyldes oftest et overskud af fedt, muskel og hud på de øvre øjenlåg, som tynger dem ned. Uanset årsagen, kan en øjenlågsoperation give øjnene et mindre tungt udseende.

Du kan altid kontakte mig

Tunge øjenlåg kan skyldes fedt…

Jo ældre man bliver, jo mere slap vil ens hud blive. Det gælder for hele ansigtet, inklusive øjenlågene. Når huden mister sin elasticitet, kan der skabes en fold, som kan lægge sig ud over øjenvipperne.

Tunge øjenlåg kan også skyldes fedt. Menneskets øjenæble ligger godt beskyttet i fedt, som er omgivet af tynde hinder. Dette fedt kan pose ud som et brok og lægge sig bag muskulaturen, der omgiver øjet. Dette er helt naturligt, og fedtansamlingerne bag øjet øges som regel med alderen.

Hos kvinder gør tunge øjenlåg det sværere at lægge makeup. Det er specielt svært at lægge øjenskyggen rigtigt – i alt fald kan den ikke ligge, som det vises i ugebladene. Her vises makeuppen oftest på ganske unge piger, der som regel ikke døjer med tunge øjenlåg.

…og kan blive tungere over tid

Fedtansamlingerne, som ligger under huden, kan også optage vævsvæske og blive større, end de normalt er.

Hos de fleste vil de tunge øjenlåg også være større efter en lang nats søvn, hvor der har været rigelig med tid til at optage væske i fedtet. Øjenlågene kan også føles tungere efter indtagelse af alkohol, hvor mange vil få hævede øjne på grund af øget væske i fedtet.

Konsultation før øjenlågsoperation

Det er en god idé at tage en ven eller et familiemedlem med til forundersøgelsen. Jeg tager billeder af dit ansigt og øjenomgivelser, og sammen aftaler vi inden for hvilke rammer, ændringerne kan foretages. Ikke alt kan lade sig gøre, og operationen afhænger helt af den enkeltes udseende. Det er vigtigt at gennemgå forløbet efter operationen, hvor det er almindeligt med hævelse og misfarvning i 1-2 uger.

Hvorfor ønsker man en øjenlågsoperation?

Der kan være flere årsager til, at man ønsker at få lavet en operation af tunge øjenlåg. I nogle tilfælde kan tyngden på øjenlåget være så udtalt, at det kan gå hen og skygge for synsfeltet. Det betyder, at man bliver nødt til at rynke panden eller lægge nakken tilbage for at se ordentligt.

Hvis de tunge øjenlåg decideret går hen og generer synet, kan man få operationen tilbudt igennem sygesikringen. Hvis problemet er mere kosmetisk, skal patienten selv betale for øjenlågsoperationen.

Operation af tunge øjenlåg

Øjenlågsoperationen foregår oftest under lokalbedøvelse evt. suppleret med beroligende medicin, men operationen kan også foretages i hel bedøvelse, hvis det ønskes.

Overskydende hud tegnes op, og der lægges bedøvelse, som svier et kort øjenblik. Herefter lægges et snit svarende til den afmærkede hud. Det lille stykke hud fjernes sammen med en stribe af den muskel, det sidder på. Det lille stykke muskel fjernes for at gøre globelinjen mere markeret, og overskydende fedt fjernes ved samme lejlighed.

Efter operationen syes såret sammen med en fin tråd, der ikke er tykkere end et hår for ikke at efterlade mærker i huden. Såret dækkes af tynde hudfarvede plastre for at yde støtte og mindske hævelse. Herefter ligger du en time eller to med isposer på øjnene, og du får isposer med hjem. Isposerne kommer du i fryseren, og du kan anvende dem 3-4 gange dagligt.

Plastrene skal sidde, indtil du får fjernet trådene efter 6-7 dage. Du vil få nogle nye små hudfarvede plastre på ude i siden, som du bør lade sidde i 3-4 dage. De små plastre kan tåle, at du vasker hår og går i brusebad, men de kan ikke tåle creme.

Komplikation ved øjenlågsoperation

Komplikationer er sjældne, men bør stadig være med i overvejelserne. Det er vigtigt ikke at fjerne for meget hud, muskel eller fedt, da det kan påvirke øjets facon. Efterblødning viser sig ved udtalt hævelse og misfarvning og behandles med isposer. Betændelse er meget sjælden, og behandles med antibiotika.

Kontrol efter øjenlågsoperation

Efter fire til seks måneder kommer du til kontrol, hvor jeg tager efterbilleder af dine øjenlåg.

Pris på øjenlågsoperation

Se priser her

.