Et bryst ændrer både størrelse og form med årene. Det er en helt naturlig proces, som finder sted hos alle kvinder. Hos en ung kvinde er brystet tit fyldigt, og det holdes godt på plads af et fast elastisk bindevæv.
Brystets tyngde gør, at der altid er træk i bindevævet, især hvis kvinden ofte går uden bh. Jo større brysterne er, desto større er trækket, og dette medfører med årene, at brysterne hænger og bliver slappe. Hvis det er tilfældet, kan man få lavet et brystløft.
Du kan altid kontakte mig
Brystets kirtelvæv mindskes naturligt
Det er meget almindeligt, at brystets kirtelvæv mindskes med årene, idet brystet bliver mindre som årene går. En undtagelse er dog de kvinder, der tager på i vægt, da brystet øges med ca. 20 gram for hvert kilo, man tager på.
Hvornår er der brug for brystløft?
Brystet betegnes som slapt i to tilfælde. Det ene er, hvis brystvorten hænger i samme højde eller længere nede end folden unde brystet. Det andet er, hvis der er øget afstand – mere end 7-8 cm – fra brystvorten til folden under brystet. I begge tilfælde kan brystet klare ”blyantsprøven”, det vil sige holde på en blyant placeret i folden under brystet.
Konsultation før brystløft
Det er en god idé at tage en ven eller et familiemedlem med til forundersøgelsen. Jeg tager billeder, og sammen aftaler vi inden for hvilke rammer, ændringerne kan foretages. Ikke alt kan lade sig gøre, og operationen afhænger helt af den enkeltes udseende. Det er vigtigt at gennemgå forløbet efter operationen, hvor det er almindeligt med hævelse og misfarvning i 1-2 uger.
Du bør før operationen få foretaget en ultralydsscanning af brystet, for at se om der er uønskede knuder i brystet.
Hvorfor ønsker man et brystløft?
Som regel ønsker man at få lavet et brystløft, fordi man ikke synes det ser pænt ud, når brysterne hænger. Følgende tekst er fra et brev, som jeg synes beskriver denne situation meget godt.
“Jeg har egentlig længe villet ringe, men har ikke rigtig kunnet få mig taget sammen til det. Siger man: ‘Goddag, jeg hedder XX. Jeg ville gerne have mine bryster hævet?’ Jeg tror, jeg for en gangs skyld ville tabe mælet, og så ikke rigtig få svar på de ting, jeg gerne ville vide.
Derfor skriver jeg nu.
Jeg er 38 år, fik det første barn som 18-årig og har siden fået to mere, den yngste er 3 år. Jeg har ammet alle tre, og det, der engang var en almindelig middelstor barm, er nu – særlig efter det sidste barn – nærmest blevet til ingenting.
Jeg er meget aktiv, svømmer, løber og går til gymnastik, og det generer, eller måske næmere irriterer, mig, at jeg intet bryst har, og at den smule, der er der, hænger så meget, som det gør. Jeg ville virkelig gerne have noget gjort ved det. Jeg har tilfældigt læst lidt rundt omkring om plastikkirurgi og ved, at det kan gøres.
Men hvad gør man?”
Brystløft operation
Operationen foregår i hel bedøvelse med indlæggelse til næste dag. Jeg indtegner først den nye placering af brystvorten, samt snittet og dermed arrenes placering. Herefter fjernes det øverste hudlag, således at brystvorten bevares på kirtlen og løftes op til sin nye placering. Brystvævet samles og syes op til den underliggende muskulatur. Den resterende hud lukkes omkring brystkirtlen. Der lukkes med indvendig tråd, som opløses af sig selv samt et par enkelte udvendige tråde, som fjernes efter henholdsvis en og tre uger.
Der sættes små plastre over syningerne, og de kan tåle let brusebad, men ikke creme. Plastrene bør sidde, til du får fjernet de første tråde efter en uge. Du får også bandage over brystet, og bandagen fjernes næste morgen.
Når du bliver udskrevet dagen efter, bliver du sendt hjem med en bh i den aftalte størrelse. Du får også en ekstra med, så du kan skifte mellem de to.
Komplikationer ved brystløft
Der kan i sjældne tilfælde opstå efterblødning, hvor blodet siver inde i brystet. Blødningen behandles ret enkelt ved, at jeg tømmer den blodansamling, der er kommet i brystet. Det har ingen betydning for operationens endelige resultat.
En anden – men yderst sjælden – komplikation er betændelse. På 35 år har jeg kun oplevet denne komplikation to gange. Symptomerne på en betændelse efter brystløft er feber, smerte, varme og rødme, som viser sig efter ca. en uge. Den behandles med antibiotika.
En mindre komplikation kan vise sig efter to-tre uger i form af hævelse af området svarende til de udvendige tråde. Det behandles med vand og sæbe og forsvinder igen i løbet af et par dage.
Kontrol efter brystløft
Et halvt år efter operationen kommer du til kontrol, hvor jeg tager efterbilleder, som vi kan sammenligne med billederne taget før operationen.